Katonai történetet forgat a Megafilm Service

Javában zajlik a színészek katonai felkészítése,
régi ismerősökkel és új arcokkal is találkozunk

"A védett létesítmény" munkacímen fejlesztette és készítette elő az elmúlt hónapok folyamán a Megafilm Service Kft. a következő televíziós sorozatát.
A forgatás november közepén kezdődik, és jövő év áprilisáig tart. A színészek komoly katonai szakmai felkészítést kapnak a Magyar Honvédségtől, a szereplők között pedig az új arcok mellett régi ismerősök is lesznek.

A 6 epizódból álló akciódús drámai sorozat rendezője Dombrovszky Linda, aki olyan sikereket jegyez, mint a Pilátus, a Don Juan kopaszodik, A helység kalapácsa, a Kockaember című filmek, de dolgozott többek között a Tóth János és a Mintaapák című sorozatokban is. A katonai történet „levezényléséhez” nem véletlenül választott női rendezőt a Helmeczy Dorottya-Kálomista Gábor producerpáros.

"Ennek a sorozatnak nagyon fontos küldetése szerintem az, hogy rávilágítson arra: a sok szálon futó cselekmény hőseinek mind megvan a maga igazsága, gyarlósága és csodája, ahol kicsit mindenkivel együtt lehet sírni és nevetni"- jegyezte meg Dombrovszky Linda.
"A katonai felkészültség az emberi biztonság garanciája. A sorozat egy apa-fiú és egy missziós bosszúhadjárat története arról, hogy legyünk képesek a saját határainkon is felül teljesíteni, hogy nehéz emberi karakterek is tudnak összehangoltan cselekedni, és hogy lehet és kell valódi különbséget tenni jó és rossz között. Ez végső soron egy sorozat az emberi képességeink határtalanságairól" – mondta el Helmeczy Dorottya.
A sorozat forgatókönyveit, a forgatást és az utómunkálatokat katonai szakértőként a Magyar Honvédség toborzókampányából is ismert, Pálinkás Szilveszter főhadnagy kíséri végig. A főhadnagy felel a színészek katonaszakmai felkészítéséért, valamint a katonai hadműveletek megtervezéséért, ezáltal segítve a stáb és a kaszkadőrök munkáját. Szilveszter azonban nem csak szakértőként, de szereplőként is részt vesz majd a mini szériában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a sorozat kapcsán kiemelte, hogy igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a mini széria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.
Fotó: Pálinkás Szilveszter főhadnagy/Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft.

Sztori

Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. A történet egy különleges katonai csapat, a lövészek belső világába és motivációiba vezet be minket. Ezek a katonák a legkeményebbek, és ők vannak legközelebb az életveszélyhez.

Győrbíró Zsolt alezredes, parancsnok, néhány évvel ezelőtt részt vett egy különleges műveletben, melynek során kiiktatták egy közel-keleti terrorista csoport vezetőjét. A sikernek azonban nagy ára volt…

Most, évekkel később, Zsolt már betöltötte a negyvenet – laktanyairodában dolgozik, és a legnagyobb problémája, hogy link és felelőtlen fia, Marci, elvesztette az orvosi egyetemi ösztöndíját. Mit csinál erre egy katona? Hogy megregulázza a fiát, bevonultatja a Honvédség alapkiképzésére. És miközben Marci a legjobb barátjával ezt az alapkiképzést próbálja megúszni, Zsolt új esélyt kap az élettől. Megbízzák egy NATO-misszió vezetésével. A célpont? Nagyon hasonlít arra a terroristacsoportra, amellyel évekkel ezelőtt szembekerült…

A történet két szálon fut: vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról. A filmben kirajzolódik a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán. A sorozat arra keres választ, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani, hogyan tudunk egy komoly hiba után továbblépni, és vajon mi kell ahhoz, hogy élni tudjunk az utolsó eséllyel.

Szereplők

A Megafilm Service csapata ezúttal is ismert színészekkel dolgozik együtt, de fiatal tehetségeknek is lehetőséget ad.

A sorozat főszereplőjét – Győrbíró Zsoltot – Csórics Balázs alakítja.


Riválisa, egykori parancsnoka: Kamarás Iván


Zsolt fia, Marci: Séra Dániel


Zsolt felesége, Petra: Balla Eszter

Fotó: Kleb Attila

A sorozatban olyan további ismert színészek is szerepet kapnak többek között, mint Krisztik Csaba, Pál András, Jászberényi Gábor, Orosz Ákos, Hajmási Dávid, Takátsy Péter, Dér Zsolt, Bán Bálint, Gál Réka Ágota, Kövesi Zsombor, Dankó István, Kakasy Dóra, Takács Zalán, Katona Péter Dániel, Györgyi Anna, Márfi Márk és visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is – aki 23 évvel később már nem Urbán András honvédként, hanem vezérkari tábornokként tűnik fel.

Mészáros Zoltán a Don Juan kopaszodik című filmben (2019)

Érdekességek

 • Az epizódonként 48-52 perces sorozat, az előkészítés folyamán a színészek folyamatos katonai felkészítésével, tervezetten 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon keresztül.
 • A stáb a Magyar Honvédség segítségével, olyan eredeti helyszíneken forgathat, mint a szentendrei Altiszti Akadémia, az újdörögdi Kiképző Bázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis.
 • A sorozatban a helyszínek mellett, a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei, mint például harcjárművei, drónjai és helikopterei is feltűnnek majd.
 • A Magyar Nemzeti Filmintézet 865.000.000 forint filmgyártási támogatásban részesítette a filmalkotást.

  A sorozat elkészüléséért felelős csapatot olyan alkotók jegyzik, akik az utóbbi években megannyi meghatározó és sikeres alkotást szállítottak a nézői platformokra. Nemsokára az is kiderül, hogy a nézők mikor és hol találkozhatnak a sorozattal.

  Producerek: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor Rendező: Dombrovszky Linda Forgatókönyvíró: Bendi Balázs, Somogyi György Epizódíró: Kovács Gergely Dramaturg: Kun-Béres Anikó Operatőr: Hartung Dávid Látványtervező: Valcz Gábor Jelmeztervező: Donkó László Vágók: Rumbold László, Pap Levente Gyártásvezető: Endrődy Balázs Line producer: Annus Péter
 • Munkáink

  Mozi - Sorozat - TV filmek