Katonai szakértő: “Ezek a színészek nagyszerű katonák lettek volna!”

Hatalmas volt az érdeklődés a S.E.R.E.G. sajtónyilvános forgatásán
A Megafilm Service Kft. következő televíziós sorozata, a S.E.R.E.G. forgatási napjára kaptak meghívást a sajtó munkatársai, méghozzá az egyik legizgalmasabb helyszínre, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának szentendrei bázisára. Az újságírók bepillantás nyerhettek a kulisszatitkokba, interjúkat készíthettek az alkotókkal és a szereplőkkel, valamint az egyik jelenetbe is beleforgathattak, és megnézhették a felvételek során használt csúcstechnológiás katonai eszközök közül a Gidránt, amely egy moduláris, többcélú páncélozott harcjármű.

A 6 epizódból álló akciódús drámai sorozat forgatása tavaly novemberben kezdődött és várhatóan áprilisig tart. A színészek - akik között ismert arcok és fiatal tehetségek is feltűnnek - komoly katonai szakmai felkészítést kaptak a Magyar Honvédségtől, személyesen pedig Pálinkás Szilveszter főhadnagytól. A tökéletes hitelesség érdekében a katonai szakértő a forgatókönyvet, a forgatást - azon belül többek között a ruházatokat, a fegyverkezelést, az alaki mozdulatokat, a katonai terminológiát - és az utómunkálatokat is felügyeli. A nyilvános forgatási napon tartott sajtótájékoztatón a főhadnagy elmondta, rendkívül elégedett a színészekkel.
"Mindannyian alázattal és érdeklődéssel fogadták a kiképzést. Sokuknál azt éreztem, ha mást pályát választottak volna, nagyszerű katonák lettek volna. A forgatási idő alatt egyfajta bajtársi kötelék is kialakult köztük" – mondta Pálinkás Szilveszter.

A szakértő elárulta, a Honvédségnél előszeretettel alkalmaznak mozaik, illetve betűszavakat, mert megkönnyíti a katonai kommunikációt. Jelen esetben a S.E.R.E.G. öt angol kifejezést rejt: Service, Excellence, Respect, Ethos, Guidance. Fikciós sorozatról lévén szó, ez az öt kifejezés ezúttal a sorozat számára lett kitalálva, nem a honvédségi gyakorlatban használt szavakból áll össze a S.E.R.E.G.

Pálinkás Szilveszter egyébként nemcsak szakértőként vesz részt a munkálatokban, hanem szereplőként is. Helmeczy Dorottya producer úgy fogalmazott, „Szilveszter szereplőként egyfajta referencia, és inspiráció is a színészek számára, hiszen neki a hivatása az, amit a színészek egy karakter erejéig keltenek életre a sorozatban”. Helmeczy Dorottya - mielőtt bepillantást engedett az alaptörténetbe - leszögezte, a hitelesség elengedhetetlen volt, hiszen a sorozat egy valódi közegre épül.
"A két szálon futó cselekmény egyik főhőse Győrbíró Zsolt alezredes, aki öt évvel ezelőtt részt vett egy balul sikerült iraki misszióban. Most irodai munkája van, a szakmai élete és a fiával való kapcsolata sem úgy alakul, ahogy szeretné, de kap egy lehetőséget, hogy ezt az öt évvel ezelőtti hibát jóvá tegye, és újra misszióba juthasson ki. A történet tágabb értelemben valójában a felelősségvállalásról szól, arról, hogyha összehangoltan cselekszünk, csapatban vagyunk, akkor az életben fellépő konfliktusokra minden esetben lehet megoldást találni."

Hozzátette: a sorozatot még az idén láthatjuk a TV2-n. “Ez egy kereskedelmi sorozat lesz, ami azt jelenti, hogy kidöntjük a ház falát nézői szempontból.” – mondta a producer.
Dombrovszky Linda rendező a történet másik száláról beszélt, ahol a szerelem és a család kerül előtérbe, de a humornak is szerepe van.

"Komoly kutatómunka előzte meg azt, hogy elvállaltam a rendezést. Ennek része volt, hogy sok laktanyába elmentünk, találkoztunk ezredesekkel, alezredesekkel, akik a saját élményeiket mesélték el. Többek között azt, milyen a magánéletük a missziós területeken. Ezeket belecsempésztük a történetbe. Szinte minden karakter mögött van egy valódi katona, aki remélhetőleg majd magára ismer"– jegyezte meg Dombrovszky Linda, aki azt is elárulta, a forgatások során már többször összemosolyogtak a kollégákkal, amikor azt látták, hogy a hadsereg szinte ugyanúgy működik, mint egy filmes stáb.

Sztori

Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. A történet egy különleges katonai csapat, a lövészek belső világába és motivációiba vezet be minket. Ezek a katonák a legkeményebbek, és ők vannak legközelebb az életveszélyhez.

Győrbíró Zsolt alezredes, parancsnok, néhány évvel ezelőtt részt vett egy különleges műveletben, melynek során kiiktatták egy közel-keleti terrorista csoport vezetőjét. A sikernek azonban nagy ára volt…

Most, évekkel később, Zsolt már betöltötte a negyvenet – laktanyairodában dolgozik, és a legnagyobb problémája, hogy link és felelőtlen fia, Marci, elvesztette az orvosi egyetemi ösztöndíját. Mit csinál erre egy katona? Hogy megregulázza a fiát, bevonultatja a Honvédség alapkiképzésére. És miközben Marci a legjobb barátjával ezt az alapkiképzést próbálja megúszni, Zsolt új esélyt kap az élettől. Megbízzák egy NATO-misszió vezetésével. A célpont? Nagyon hasonlít arra a terroristacsoportra, amellyel évekkel ezelőtt szembekerült…

A történet két szálon fut: vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról. A filmben kirajzolódik a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán. A sorozat arra keres választ, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani, hogyan tudunk egy komoly hiba után továbblépni, és vajon mi kell ahhoz, hogy élni tudjunk az utolsó eséllyel.

Szereplők

A Megafilm Service csapata ezúttal is ismert színészekkel dolgozik együtt, de fiatal tehetségeknek is lehetőséget ad.

A sorozat főszereplőjét – Győrbíró Zsoltot – Csórics Balázs alakítja.


Riválisa, egykori parancsnoka: Kamarás Iván


Zsolt fia, Marci: Séra Dániel


Zsolt felesége, Petra: Balla Eszter

Fotó: Kleb Attila

A sorozatban olyan további ismert színészek is szerepet kapnak többek között, mint Krisztik Csaba, Pál András, Jászberényi Gábor, Orosz Ákos, Hajmási Dávid, Takátsy Péter, Dér Zsolt, Bán Bálint, Gál Réka Ágota, Kövesi Zsombor, Dankó István, Kakasy Dóra, Takács Zalán, Katona Péter Dániel, Györgyi Anna, Márfi Márk és visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is – aki 23 évvel később már nem Urbán András honvédként, hanem vezérkari tábornokként tűnik fel.

Mészáros Zoltán a Don Juan kopaszodik című filmben (2019)

Érdekességek

 • Az epizódonként 48-52 perces sorozat, az előkészítés folyamán a színészek folyamatos katonai felkészítésével, tervezetten 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon keresztül.
 • A stáb a Magyar Honvédség segítségével, olyan eredeti helyszíneken forgathat, mint a szentendrei Altiszti Akadémia, az újdörögdi Kiképző Bázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis.
 • A sorozatban a helyszínek mellett, a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei, mint például harcjárművei, drónjai és helikopterei is feltűnnek majd.
 • A Magyar Nemzeti Filmintézet 865.000.000 forint filmgyártási támogatásban részesítette a filmalkotást.

  A sorozat elkészüléséért felelős csapatot olyan alkotók jegyzik, akik az utóbbi években megannyi meghatározó és sikeres alkotást szállítottak a nézői platformokra. Nemsokára az is kiderül, hogy a nézők mikor és hol találkozhatnak a sorozattal.

  Producerek: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor Rendező: Dombrovszky Linda Forgatókönyvíró: Bendi Balázs, Somogyi György Epizódíró: Kovács Gergely Dramaturg: Kun-Béres Anikó Operatőr: Hartung Dávid Látványtervező: Valcz Gábor Jelmeztervező: Donkó László Vágók: Rumbold László, Pap Levente Gyártásvezető: Endrődy Balázs Line producer: Annus Péter
 • Munkáink

  Mozi - Sorozat - TV filmek