Zimmer Feri

játékfilm / 1998 / 89 perc

Rendező: Tímár Péter

Fikász Ferenc : Reviczky Gábor Vilma: Pogány Judit Pista: Szarvas József Amálka: Nagy Natália Rozi: Kovács Vanda Lucia: Louranda Bird Abreu Árvai nyomozó: Galla Miklós Charlie, a büfés: Növényi Norbert Szacsvay László: Kázmér, ÁNTSZ ellenőr

Rendező: Tímár Péter Forgatókönyvíró: Tímár Péter Zene: Závody Gábor, Madarász Gergely Operatőr: Szatmári Péter Jelmeztervező: Parádi Gabriella Vágó: Tímár Péter

Tartalom


Történetünk helyszíne egy balatoni üdülő, amelyet Fikász Ferenc (Reviczky Gábor) ötven éves vállalkozó, hatalmas adósságot a nyakába véve kibérel egy házat.
Terve a következő: őszre kifizeti az adósságát, és tetemes hasznot bezsebelve, a családja és személyes boldogulásának alapjait lerakja. Természetesnek veszi, hogy ezen cél eléréséhez minden eszközt alkalmaznia kell. Méregdrágán kiadni a szobákat, vizezni a sört, romlott húsból főzni ebédet, földet keverni a kávéhoz stb. És mindezt szigorúan számla nélkül.
Vagyis az a típus, aki számára a piacgazdaság: erkölcsi fék nélkül gázolni a pénz irányába…
Kizárólag a családjában bízik, bár bennük sem mindig. A felesége, lánya, veje és a feketepiacon megszerzett néger konyhalány alkotja a „kifosztókombinát” legénységét…akikhez a film elején egy tizenkét éves rokon-gyerek is csapódik. Õ Peti…, akit elvált anyja a nyárra rábíz nõvérére, Fikásznéra, s akit mintegy magától értetõdõen, beállítanak a haszontermelõ láncba.
Peti a filmünk hõse. Az õ szemén keresztül látjuk ezt a groteszk, a bevétel hajszolásába szó szerint belehülyülõ világot. A maga “tiszta” bár gyanakvásokkal teli szemszögébõl kísérjük végig Fikász Ferenc küzdelmét és szükségszerû bukását ebben a kilátástalan küzdelemben.
Nehezen indul a turnus… Ferencéknek sikerül néhány német családot becserkészniük az üdülõbe…Azonban néhány nap elteltével, szörnyû reggelik és ehetetlen ebédek után a németek fizetés nélkül lelépnek. Ferencet kis híján mentõk viszik el, annyira belerokkan idegileg a veszteségbe.
A következõ napok ismét reménnyel kecsegtetnek, mert újabb vendégek érkeznek…Lassan derül csak ki, hogy egy húszmilliót sikkasztott szélhámos és az õt követõ alvilágból áll a turnus. A különbözõ bandák a pénz után kutatnak az üdülõ szobáiban, egymást megelõzve…kergetve, de a pénzt nem találva.
Egy civil nyomozó is megjelenik…Nemsokára egy lövöldözésbe torkolló csetepaté után letartóztatják a társaságot…Ismét nem fizet senki! És úgy néz ki, Ferenc idegei felmondják a szolgálatot…Mentő jön érte és idegszanatóriumba kerül…A felesége, Vilma kénytelen átvenni az üdülő irányítását. Az asszony ösztöneire hallgatva kidobálja a romlott húsokat, ehető ételeket kezd főzni, az ismét betérő vendégeket vendégként kezeli…és megtelnek a szobák. Az ősz felé a szanatóriumból visszaérkező Ferenc csodálkozva látja, hogy az üdülőben minden szoba foglalt, minden működik, kis haszon is mutatkozik…, és semmit sem ért.

Munkáink

Mozi - Sorozat - TV filmek