A helység kalapácsa

Eposzparódia
Rendezte: Dombrovszky Linda

ALKOTÓK:
Dramaturg: Somogyi György, Operatőr: Hartung Dávid, Vágó: Pap Levente, Zeneszerző: Bolcsó Bálint, Dalszerző: Ferenczi György

SZEREPLŐK:
Szereplők: Zayzon Zsolt, Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Nagy Viktor, Hunyadkürti István, Ember Márk,Gubás Gabi

Szinopszis:

"Szeretnek az istenek engem, Rémítő módra szeretnek:
Megajándékoztanak ők Oly ritka tüdővel,
Mely a csatavészek Világrendítő dúlakodásit
Illendőn elkurjantani képes
" - A film Petőfi Sándor azonos című eposzparódiájának, A helység kalapácsának különleges filmes műfajparódiája.

A címben is szereplő Helység ezúttal egy soha nem létezett, időtlen, western-easterni település, ahol a vadnyugati idegenként megérkező Mesélő chopperén ülve kezd bele a jól ismert történetbe: Fejenagy, a helyi kovács, a helység kalapácsa egy mise után arra ébred a templomban, hogy bezárták. Miközben kétségbeesetten keresi a szabadulása útját, addig a falu kocsmájában a lágyszívű Kántor éppen erőt gyűjt, hogy szerelmet valljon a korcsmárosnénak, Szemérmetes Erzsóknak, aki nem mellesleg Fejenagy kedvese. Kántor tettének fő bátorítója barátja, Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi. Miután Kántor végre a tettek mezejére lép, belép az ajtón az időközben a templomtornyon kötélen lemászó, és így kiszabaduló Fejenagy, és rögvest kitör a kocsmában a balhé. Kiderül az is, hogy Fejenagyra nem véletlenül záródott rá a templom kapuja: Harangláb fondorlatos tervei szerint zajlódtak az események, mivel ő Fejenagyot, a helység kalapácsát régóta szívből gyűlöli. S mivel az érzés kölcsönös, a kocsmában pillanatokon belül tömegverekedés kezdődik, aminek már csak Bíró, a bölcs aggastyán tud véget veti, már ha időben érkezik.
MESÉLŐ – Zayzon Zsolt
A messziről jött vadnyugati mindentudó idegen, aki végigkalauzol bennünket, nézőket a történeten.

FEJENAGY – Pindroch Csaba
A helység kalapácsa, erős alkatú férfi, igazi macsó, akinek az esze ugyan kissé lassan forog, de ha elhatároz valamit, akkor a falon is átmegy és véghez viszi.

KÁNTOR – Cserna Antal
Lágyszívű, gyáva, könnyen befolyásolható karakter, aki halálosan szerelmes Szemérmetes Erzsókba.

HARANGLÁB – Szervét Tibor
A fondor lelkületű egyházfi ravasz, ármánykodó alak, aki régóta gyűlöli Fejenagyot, és az ő terve az egész konfliktus magja.

SZEMÉRMETES ERZSÓK – Györgyi Anna
A falu egyetlen kocsmájának tulajdonosa, aki imádja, ha a vendegek udvarolnak neki, még akkor is, ha ezzel féltékennyé teszi szerelmét, Fejenagyot.

BAGARJA URAM – Nagy Viktor
A béke barátja békés, jóravaló ember, aki, ahogy kitör a verekedés a kocsmában, egyből rohan a Bíróhoz segítségért.

BÍRÓ – Hunyadkürti István
A halk szavú bölcs aggastyán, a helység elöljárója, akit a legnagyobb tisztelet övez, mintha ő lenne mindenki Keresztapája.

CSEPÜ PALKÓ – Ember Márk
A tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója egy vagány cowboy, akiért odáig vannak a helyi lányok, és Fejenagy nagy tisztelője.

MÁRTA – Gubás Gabi
A kántor amazontermészetű felesége, olyan félelmetes nő, akitől mindenki retteg, és akivel szemben senki nem áll meg, ha vétkezik.

Munkáink

Mozi - Sorozat - TV filmek